Type what you are searching for:

Make your own custom-made popup window!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Változások az MDL versenykiírásban

Változások az MDL versenykiírásban

A 2018-as évben is elrajtol Magyarország egyik legkedveltebb és legtöbb darts versenyzőt megmozgató versenysorozata, a Magyar Darts Liga. Az ide versenykiírás elkészült, melyben az előző évhez képest ismét történtek változtatások. A kiírásból – a játékosok és az egyesületi vezetők általi tüzetes átvizsgálásán felül – kiemelnénk a változásokat.

A 2018-as MDL versenykiírás letölthető a Letöltések menüpont alatt.

Szóval a változások:

A régióban győztest hirdetni akkor lehet, ha az adott régióban legalább 9 versenyt rendeznek. Előző szezonban 10 verseny volt.

A játékmódban történő változások:

 • A csoportküzdelmek után az eredeti csoportszámokat sorsolás útján újra kell sorsolni. Azaz az eredeti csoportszámok ezen sorsolást követően új csoportsorszámokat kapnak (ami a sorsolás szeszélye folytán természetesen lehet akár a csoportmeccsek kezdetekor meghatározott eredeti szám is.)   A csoportszámok újra sorsolását a verseny helyszínén a Rendező nyilvánosan, mindenki számára követhető módon végzi.
 • A csoportküzdelmek után az újrasorsolt csoportszámok alapján a létszámtól függően kialakított főtáblára kerülve, 4 nyert legre mennek a mérkőzések, egyenes kieséssel folytatódik a verseny.

A kezdés jogának eldöntésében történő változás:

 • A kezdés jogát mind a csoportmeccsek, mind az egyenes kiesési szakaszban azonos módon kell meghatározni. Ennek alapján a játékosok a kezdés jogát mindig középre (a továbbiakban bullra) dobással határozzák meg. A bullra dobás sorrendjét pénzfeldobással kell meghatározni.

A versenylicenc szabályozásában történő változások:

 • Az egyeztetés a kiírás 2. sz. mellékletének kitöltésével, valamint annak 2018. január 15-ig történő megküldésével kezdeményezhető.
 • Az MDL régiónkénti fordulóinak lebonyolítási időintervallumát az MDSZ 2018. február 1. és 2017. október 31. közötti időszakban határozza meg.

Az MDL fordulók rendezéseinek napjai:

 • Az MDL fordulókat a hét minden napján lehet tartani a következő megkötések mellett. Azokon a hétvégéken, amikor a Steel Nemzeti Egyéni, Páros vagy Csapatbajnokság fordulója kerül megrendezésre, a péntektől vasárnapig terjedő időszakban MDL forduló nem rendezhető. Azokon a hétvégéken, amikor a Soft Nemzeti Egyéni, Crickett vagy Csapatbajnokság fordulója kerül megrendezésre, a szombattól vasárnapig terjedő időszakban MDL forduló nem rendezhető. Ezen felül MDL forduló nem rendezhető a MDSZ által Magyarországon rendezett nemzetközi versenynapokon, illetve a MDSZ Közgyűlésének napjain.
 • A versenyek számát a MDSZ – a fentieket figyelembe véve – úgy korlátozza, hogy egy tagegyesület egy adott naptári hónapon belül a székhelyének és a bejegyzett telephelyének megfelelő régióban legfeljebb egy MDL pontszerző versenyt rendezhet.

A versenyhelyszínek kialakításában történő változások:

 • 20 fő és nagyobb indulási létszám felett javasolt további dobóhelyek és gyakorló táblák biztosítása is.
 • Olyan mérkőzés helyen, ahol a táblánál képi és/vagy hangfelvételek rögzítésére és/vagy közvetítésére van lehetőség, ezt csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha ennek használatába mindkét játékos és az író is írásban hozzájárul. Az írásos hozzájárulásról szóló nyilatkozatokat a verseny rendezője köteles a verseny évad végéig megőrizni és igény esetén a MDSZ rendelkezésére bocsátani.
 • Az ettől eltérő küldési móddal és/vagy ettől eltérő formában (különösen a kézzel írt) készített eredmények listákat a MDSZ az összesített eredmények kapcsán nem fogja figyelembe venni.

Magyar Darts Liga Országos Döntőjében történő változások:

 • A régiókból alanyi jogon bejutott versenyzők létszámában történő változások:
 • A 2017 évi versenyzői létszám és a régiók döntőn való részvétele alapján az alábbi helyezettek kerülnek fel a főtáblára:
  • Dél-dunántúli Régió: 9 fő
  • Észak-dunántúli Régió: 12 fő
  • Nyugat-dunántúli Régió: 12 fő
  • Északkelet-magyarországi Régió: 9 fő
  • Közép-kelet-magyarországi Régió: 14 fő
  • Délkelet-magyarországi Régió: 10 fő
  • Közép-magyarországi Régió: 30 fő
 • Alanyi jogon döntőbeli részvételi jogot szerzett játékosok a megadott határidőig jelzik a döntőtől való távolmaradást. Ezt az Iroda 2018 november 15. és 30. között egyezteti Versenyengedéllyel rendelkező játékosok esetében a tagegyesületi vezetők útján illetve Szabadidős kártyás játékosok esetében közvetlen kapcsolat felvétel útján
 • A fennmaradó 32 helyre a döntőt megelőző hét hétvégéjén kvalifikációs verseny kerül kiírásra és lebonyolításra. A kvalifikációs versenyre az nevezhet, aki 2018-ban legalább 1 MDL fordulón részt vett. A kvalifikációs verseny a nevezési létszámtól függően csoportmérkőzések és/vagy egyenes kieséses mérkőzések útján kerül lebonyolításra, minden esetben az üres helyek számának megfelelően. A kvalifikációs verseny az üres helyek számánál kevesebb versenyző esetén is megrendezésre kerül, mivel annak végeredményétől függően kerülnek a játékosok beosztásra, a 128-as főtáblára.
 • A kvalifikációs versenyre külön nevezési díj fizetendő:
  • 2.000 Ft/fő versenyengedéllyel rendelkező játékos esetén
  • 3.000 Ft/fő MDSZ Szabadidős kártyával rendelkező esetén
 • A Magyar Darts Szövetség a befolyt licencdíjak 30%-át fordítja a döntő, a döntő selejtezőjének és a díjátadónak a költségei biztosítására. A befolyt licencdíjak 70%-át osztja vissza a játékosok, illetve támogatás formájában az igazolt játékosoknak a tagegyesületeik útján. A visszaosztásra kerülő összeg 40%-át az MDL Döntőjének díjazására fordítja úgy, hogy a Döntő első 8 helyezettjét díjazza: 40%, 20%, 10-10%, 5-5% arányban. A visszaosztásra kerülő összeg 60%-át a Régiós helyezettek díjazására fordítja úgy, hogy a régiós ranglista első 4-4 helyezettjét díjazza: 45%, 30%, 15%, 10% arányban, az adott régióból befolyt licencdíjakból álló díjalapból.
 • Öltözék: Az MDL döntőn a versenyengedéllyel rendelkező játékosoknak kötelező öltözet a klub sportmeze, vagy az egyedi kialakítású névre, vagy klub nevére szóló sportmez, sporting, valamint a nem farmerszerű sötét szövetnadrág, továbbá zárt, az öltözékhez illő sötét cipő. Szabadidős kártyával rendelkező játékosoknak javasolt a sportmez vagy sporting és számukra is kötelező a nem farmerszerű sötét szövetnadrág, továbbá zárt, az öltözékhez illő sötét cipő. Feltűnően szennyezett, vagy/és a versenyhez nem illő feliratú, kialakítású ruházatban történő játék nem engedélyezett. Utóbbiak megállapítása a helyszínen közreműködő Versenybizottság hatásköre.
 • Játékmód: A 128 főtáblán egyenes kiesési rendszerben zajlanak a küzdelmek, az elődöntőkig 4-4 nyert legig tartó mérkőzésekkel. Az elődöntők 5-5 nyert legig, a döntő 6 nyert legig tart.

Továbbá változás történt a Magyar Darts Szövetség régióinak és klubjainak listájában, illetve levezetéshez bekerült a versenykiírásba egy csoportlevezőt jegyzőkönyv minta is.